Κατασκευή σχολικού κτιρίου στέγασης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλύρου

Κατασκευή σχολικού κτιρίου στέγασης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλύρου

Αρ. Πρωτ. 2917/30.07.09

Προς Υπουργούς:

- Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων

- ΕΣ.Δ.Δ.Α. & Δημόσιας Τάξης

- ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

Ο δήμος Χορτιάτη είναι ένας συνεχώς αναπτυσσόμενος οικιστικά και πληθυσμιακά δήμος. Στο δημοτικό διαμέρισμα του Φιλύρου η πληθυσμιακή αύξηση είναι ιδιαίτερα μεγάλη, ενώ η πλειοψηφία των νέων δημοτών είναι νέα ζευγάρια με μικρά παιδιά, γεγονός που αποτυπώνεται στην ραγδαία αύξηση των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Φίλυρο τα τελευταία χρόνια. 

Για τις ανάγκες αυτές το 2007 ιδρύθηκε το 2ο Δημοτικό Σχολείο Φιλύρου, το οποίο ωστόσο συστεγάζεται μαζί με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Φιλύρου στο ίδιο σχολικό κτίριο. Γεγονός που σημαίνει ότι περισσότερα από 500 παιδιά κινούνται σε ένα σχολικό συγκρότημα που δεν σχεδιάστηκε για τόσο μεγάλο αριθμό παιδιών, ενώ δεν πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές.

Η ανάγκη ανέγερσης σχολικού κτιρίου για τη στέγαση του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλύρου είναι επιτακτική, καθώς ο αριθμός των μαθητών συνεχώς αυξάνεται, ενώ προκειμένου να μπορέσει το υπάρχον σχολικό κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Φιλύρου να στεγάσει και τους μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου, έχουν γίνει παρεμβάσεις για την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση όλων των χώρων και δημιουργία περισσότερων διδακτικών αιθουσών. Ωστόσο, ο αύλειος χώρος του σχολείου, αλλά και οι κοινόχρηστοι χώροι, όπως οι εσωτερικές σκάλες, δεν επιδέχονται παρεμβάσεων και καθώς φιλοξενούν το διπλάσιο αριθμό παιδιών από αυτόν που προβλεπόταν δεν λείπουν τα μικροατυχήματα.

 Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

 - Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία και διεξαγωγή της επικείμενης σχολικής χρονιάς στο δημοτικό σχολείο του Φιλύρου;

 - Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προχωρήσουν τα αρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να δρομολογηθούν οι διεργασίες ανέγερσης κτιρίου για την στέγαση του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλύρου από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων;

Απαντήσεις Υπουργείων